dissabte, 17 d’abril del 2010

RECOMANACIÓ TV : "Berlin Alexanderplatz"

per Trumbo D.

La cultura no és en venda i així us ho recordem setmana rera setmana. Tant és així que l'altre dia vaig quedar gratament sorprès del que vaig trobar a la biblioteca del meu barri, el barceloní Poblenou. “Berlin Alexanderplatz” una sèrie del director alemany R.W. Fassbinder. I és que a Berlin Alexanderplatz passa la vida i Fassbinder la retrata. Estem parlant d'una serie que va marcar una època al seu país.


Ara estem acostumats a que una serie de televisió ens proporcioni uns nivells de qualitat i entreteniment brutals, però no sempre ha estat així per a la germana petita del cinema. Per la televisió quedava tot allò “menor” que no arribava als estandards del cinema. Fassbinder trenca amb tot això. El cineasta alemany (considerat el millor de la seva generació juntament amb Volker Schlöndorff, Werner Herzog i Wim Wenders, tots quatre representants del que es va anomenar 'Nou cinema Alemany') va aconseguir rodar una sèrie explicant aquella part de la història alemanya que correspon al període d'entreguerres, el que va ser la República de Weimar. Una època actualment revisitada pel seu compatriota Michael Haneke en l'aclamada “La cinta blanca”.

Rainer Werner Fassbinder fa un retrat de l'època posant com a teló de fons la famosa plaça berlinesa. Protagonitzada per Günter Lamprecht, narra la tràgica història de Franz Biberkopf, que surt de la presó berlinesa i es proposa portar una vida decent, però li resulta impossible i es veu atrapat al submón del Berlin dels anys 20.

La sèrie de televisió, basada en la novel·la homònima de 1929 d'Alfred Döblin, està dividida en 13 capítols i un epíl·leg, amb una duració total de 15 hores i 39 minuts, que ara podeu trobar en una magnífica edició remasteritzada de so i imatge en dvd.

La sèrie, una de las més cares de la història de la televisió alemanya amb un pressupost de 6,6 milions d'euros va crear gran controversia a Alemanya quan la televisió pública ARD la va emetre per primera vegada el 1980, degut al contingut de violencia i sexe, una polèmica que avui en dia no seria tal.

Fassbinder, el cineasta que millor va saber retratar el ventall de les diferents passions humanes de la seva generació en nombrosos films, va morir fa 28 anys a l'edat de 36 anys, després d'un còctel mortal de drogues i somnífers. Un final que donava coherència als temes que agradava tractar a les seves pelis com l'angoixa, la soledat, la búsqueda de la pròpia identitat o la destrucció de l'individu.

Els bons sempre moren joves.
Trumbo D.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada