dijous, 6 de maig de 2010

CINEMA: "Museu de cinema, cinema de museu"

per Aram Bonmatí

Si sou de Barcelona, no hi ha excusa que valgui; i si no en sou, us donc el motiu perfecte per a fer una petita excursió a la Capital: l’exposició gratuïta Federico Fellini. El circ de les il·lusions, que podreu trobar al Caixafòrum Barcelona fins a mitjans del mes de Juny.


El cineasta Federico Fellini va ser un renovador infatigable, un imparable renovador del llenguatge cinematogràfic. Amb una carrera plena a vessar d’èxits de crítica i públic i aprofitant els 90 anys del seu naixement (qualsevol excusa és bona), us recomanem que us passeu per aquesta exposició, on hi podreu trobar fragments de documentals, gravacions dels seus rodatges, fotografies, comentaris i, en fi, tot allò que no pot faltar en una retrospectiva complerta i eficaç de l’imaginari d’aquest director italià. Això sí, intenteu agafar-vos-ho amb una mica de calma: l’exposició és molt complerta, i tampoc és qüestió d’acabar saturats.

La mostra es divideix en quatre àmbits:

- La cultura popular, on s’analitzen les particulars obsessions de Fellini i la manera com les va reflectir en les seves pel·lícules. Religió, circ, poder i política es barregen i es confonen per a formar un imaginari innovador i inconfusible, marca de la casa del director.

- Fellini en acció, una mostra de la relació amor-odi que Fellini mantenia amb tot allò necessari per a crear una pel·lícula: la incomoditat dels diàlegs, la subtil presència de la banda sonora i, com no, la necessitat dels actors, que dona pas a…

- La ciutat de les dones: més que qualsevol altra, aquesta va ser la principal obsessió de Fellini. Ja fossin “mammas”, ja fossin prostitutes, elles esdevenien l’autèntic “leit motiv” de les seves pel·lícules. Marcello Mastroianni no pot competir contra un bany a la Fontana di Trevi…

- La última secció està dedicada pràcticament a la invenció biogràfica, realitzada a partir de l’anàlisi de 8 ½, una de les pel·lícules amb les que va aconseguir dos dels seus vuit óscars.

No desaprofiteu l’ocasió, no us deixeu perdre aquest admirable i complet anàlisi sobre l’obra de Federico Fellini, geni i figura.


No tot és Barcelona…

Des de la seva fundació l’any 1994, el Museu del Cinema de Girona s’ha convertit no només en un local on s’exposen elements cinematogràfics prehistòrics i pràcticament únics al món, sino que la seva tasca divulgadora va molt més enllà de les seves quatre parets. Una bona mostra n’és el cicle “Parlem de cinema?”, que organitza cada any, i que un dijous al mes ens permet gaudir gratuïtament de la pel·lícula d’un director que hagi estat clau en la història del cinema, però no necessàriament cal que sigui un clàssic indiscutible. Les pròximes sessions? El Dijous 13 de Maig i el 10 de Juny. Després del passi s’obre un espai per a la tertúlia, on cadascú hi pot dir la seva.

Però si no us tira la ficció i sou més del gènere documental, no us preocupeu, que també han pensat en vosaltres: el primer dijous de cada mes, a l’Auditori Narcís Carreras, ens ofereixen la projecció d’un documental d’estrena al nostre païs.

L’entrada? Lliure. Com ha de ser.

Aram Bonmatí. (del programa de ràdio "Ningú no es perfecte" http://www.grn.es/ningunoes/ )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada