dilluns, 31 de maig del 2010

MÚSICA:“Shadows" de Teenage Fanclub

Per Xevi Canals

Hi va haver un temps en què ens tenien molt ben acostumats. Va ser durant bona part dels noranta. Aquell grup que havia començat a l’estela de Dinosaur Jr. amb la sublim "Everything Flows" va anar creixent i depurant el seu so fins a convertir-se en un dels millors grups d'aquella dècada. "Bandwagonesque" (91) va ser tota una sorpresa; darrere la distorsió pròpia de J. Mascis i Sonic Youth s'hi endevinava una sensibilitat melòdica que emparentava aquests escocesos amb els Beatles, Neil Young i, sobretot, Big Star.


A partir de "Songs From Norther Britain" (97), els seus treballs han estat cada cop més espaiats. Si bé "Howdy!"(00) i "Man-Made" (05) no representaven cap canvi dràstic en la trajectòria del grup i contenien unes quantes cançons memorables -una constant en la carrera del grup- escoltant-los es té la sensació que van aixecar el peu de l'accelerador. Potser faltava la implicació d'un grup que ho té tot per demostrar, però a canvi es guanyava en reflexió i maduresa (quan vol dir precisament això, maduresa, i no avorriment).

L'últim disc, "Shadows", acabat de sortir, continua la tònica d'aquests últims treballs del grup, tot i que la col·lecció de cançons podria ben bé ser la més inspirada des de l'època d'or del grup. Com solen fer, els tres compositors del grup es reparteixen la feina equitativament. Si cançons com "Baby Lee", "Shock and Awe" o "Sweet Days Waiting" no formen part de la vostra banda sonora de l'estiu entre partit i partit del Mundial, vol dir que no us agrada el pop... o el futbol (que hi ha gent per a tot)!

Podeu escoltar el primer single de "Shadows" a la pàgina oficial del grup:
http://www.teenagefanclub.com//?p=393  .   

Per Xevi Canals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada