dimecres, 10 de novembre del 2010

INTERNET "EL MÓN DEL VI"

El vi és un d'aquells productes que ha estat molt arrelat sempre a la nostra terra. El van introduir els grecs a l'àrea de l'Empordà i els Romans el van estendre cap a les zones de Tarragona i d'Alella (la zona de Barcino). El conreu de vi a Catalunya ha tingut molts alts i baixos. Però, més o menys, a partir que es va acabar la fil·loxera a Catalunya, sobre el 1900, fins a l'actualitat, el vi a casa nostra ha experimentat un pujada creixent de qualitat i d'interès a Catalunya, per part dels catalans, i arreu, per part dels entesos d'aquest món. A Catalunya per exemple, tenim un dels millors vins del món -l'Ermita-, segons Robert Parker, tota una institució en el món dels vins. És l'equivalent als Òscars del cinema en el món del vi, per entendre'ns. Això ha estat possible gràcies a que s'han posat dins el món del vi gent experta, amb estudis, que mica en mica, han anat corregint o complementant les mentalitats o les maneres de fer més tradicionals.


Ja que estem vivint aquest moment tan dolç dins el món vinícola català, ens hem plantejat com introduir-nos en aquest món sense que ens costi ni un €. Com a mínim, els coneixements. Tastar-lo ja és una altra cosa. Així doncs, hem preparat un repàs de 'webs' que ens permetran introduir-nos dins el món del vi.


Per començar, el primer que s'ha de saber és com fer un tast. No es tracta de fer la parafernàlia de remenar una mica la copa i fer veure que s'olora. Es relativament senzill, veure tres nocions bàsiques del que s'ha de valorar en un primer moment. Aquí teniu un repàs ràpid:


Notes de Tast de Terradevins.com

Per aprendre'n de Cupatges.cat

Un cop sabem què s'ha de valorar, entrem en una segona fase, les varietats de raïm i les zones. Cada varietat té les seves característiques que ens poden donar pistes de saber què hem de notar en un vi determinat. I cada zona (denominació d'origen -DO-) té les seves particularitats:

Varietats de Vadevi.cat

DO a Catalunya de Vadevi.cat



I ara ja només queda entrar en matèria. Cal practicar. Aquí teniu diferents notes de tast de diferents vins:

Notes de cata de Terradevins.com

Vins tastats de Cupatges.cat


A més a més, per si voleu seguir informats us deixem un parell de webs més. Una és el millor blog vitivinícola català del 2010, vinsdecatalunya.blogspot.com, organitzat per la DO Catalunya. I Cellers.es, és un complement a tota la informació donada fins ara on també podreu consultar el procés d'elaboració del vi per exemple.

Per A2b

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada