dijous, 18 de novembre del 2010

INTERNET "VIA SONA"

http://www.viasona.cat/, presentada recentment, és un projecte que pretén oferir gratuïtament a la xarxa una gran enciclopèdia de la música popular en català creada des de 1961. Després de més d'un any de recerca i documentació, s'han indexat més de 23.000 cançons, 15.000 intèrprets i grups musicals i 3.000 discos, que han d'anar creixent a mesura que es vagin publicant i indexant les novetats discogràfiques. La informació que n'ofereix va des de la lletra de les cançons, la discogràfica en què s'han publicat, l'any d'edició o la duració de les peces. El motor de recerca permet creuar totes aquestes dades, de manera que es pot consultar, per exemple, les cançons que contenen el nom d'una ciutat, a la lletra o al títol, tota la producció d'una discogràfica o d'un artista, etc. Els usuaris s'hi poden registrar per valorar les cançons i compartir gustos i continguts, també a través de facebook i twitter. Entre els seus objectius, expliquen, compten amb la oportunitat que suposa per als nous talents, formacions i artistes que comencen.




Fent-ne una valoració, el treball de compilació i indexació de tot aquest llegat cultural lliurat gratuïtament a la xarxa és impagable. Queda lluny encara, però, de webs de referència mundial com allmusic.com, que compta amb un equip d'experts que elaboren biografies dels artistes, revisió i crítica de discos i cançons i que aporten un coneixement més ampli. Però potser aquest seria un altre projecte. L'aportació complementaria més interessant de Viasona.cat és la Sonosfera, una recopilació de 250 blogs sobre la música en català que també ha d'anar creixent.



La pàgina l'edita el grup Catmedia, dedicat als mitjans digitals en català, com racócatalà, social.cat, la tafanera (un del•licious en català) i que gestiona pàgines de diaris digitals com directa.cat, aravallès o aragirona. L'ha desenvolupada Tirabol Produccions, una empresa dedicada a les solucions de comunicació digital per a empreses i col•lectius.

Per Cesc Valls
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada