dimecres, 10 de novembre del 2010

LLIBRES "Olive Kitteridge"

Primer va guanyar el Premi Pulitzer, després el Premi Llibreter i el seu equivalent a Itàlia. Per tant, l’haurieu de trobar fàcilment a qualsevol biblioteca. Del llibre Olive Kitteridge, de la nordamericana Elizabeth Strout, podem discutir si és una novel•la de 13 capítols o 13 relats amb entitat pròpia, però ningú podrà dir que no és una obra sensacional.


L’Olive Kitteridge que dóna nom al llibre és una mestra de matemàtiques retirada coneguda al seu petit poble al nordest dels Estats Units. Té un cos corpulent i un caràcter peculiar. Tot una enorme personalitat. Així, apareix als diferents relats del llibre ja sigui com a protagonista, secundària o només mencionada de pas. Però sempre amb un pes fonamental.

El llibre és una meravella. Crec que només en dos dels relats o capítols (Un vaixell en una ampolla i Criminal), Elizabeth Strout perd pistonada, però mai prou com per desmerèixer el llibre. L’autora crea un personatge inmensament polièdric que s’estima tant com s’odia, i amb el que podrem reflexionar sobre aspectes essencials de la nostra vida i la condició humana. Olive Kitteridge, des de la més senzilla cotidianitat, parla de les relacions de parella, les relacions familiars, les relacions ciutadanes, la felicitat, la juventud, la vellesa, i un llarg etcètera… El llibre passa fàcilment però tot ell quedarà en el fons de les vostres ànimes, m’atreviria a dir, per sempre. Recordaré molt de temps episodis com el del casament del fill, on podreu riure, la conversa entre l’Olive i aquest mateix fill, on emmudireu per sentir les paraules més gruixudes que heu sentit a la vida, o una senzilla taca de menjar en una brusa et farà dir “uuaalaaaaa….”

Elizabeth Strout escriu amb mà ferma, emocionant, però a mil milles de distància de l’ensucrament. Autores com aquesta són les que m’agraden, les que de tant en tant t’engalten algun revés que et fa tocar de peus a terra, estimar la vida i la humanitat sencera amb totes la seva merda. Perquè sóm així, perquè sóm díficils, perquè viure és difícil i Elizabeth Strout ho sap explicar entroncant amb la millor tradició literària nordamericana. És tota una celebració, un descobriment aquest 2010 amb un anterior llibre que va passar desaparcebut. Olive Kitteridge és el millor llibre que he llegit aquest any. No us el perdeu, o sereu una colla de capullos.



Títol: Olive Kitteridge

Autora: Elizabeth Strout

Editorial: Edicions de 1984 / El Aleph

Per Jordi Sànchez.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada