dimecres, 16 de febrer del 2011

LLIBRES: "FIN"

El David es lleva a les 5 de la matinada per treballar a una fàbrica. Acaba a les dues del migdia. Ha escrit "Fin" una novel·la sense recepta premeditada. Ni grams de feminisme, ni dosis de consciència social, ni tassetes de ficció per atrapar el lector. Després que mil-i-una editorials avesades a l'abisme del negoci li repetissin que era un narrador fascinant, només Acantilado va apostar per ell.


La seva companya li va fer d'agent literari en secret, l'Olga. I als 48 anys el David Monteagudo ja és escriptor. Diu que el dia que va arribar la caixa amb els exemplars a casa, la va desembolicar amb enèrgica decisió, va olorar el seu primer llibre, el va llegir i li va venir un atac de pànic. Va veure el nom de Dino Buzzatti al costat del seu i una suor freda li va recórrer l'espinada. Però Acantilado no va equivocar-se triant-lo. Monetagudo diu que això de dir que els teus llibres són com els teus fills és una bajanada, que ell va començar a escriure per no haver de parlar (és tartamut) i que l'atzar li ha jugat una mala passada perquè ara el conviden a tot arreu a parlar dels seus llibres i contes.

"Fin" posa en escena el retrobament d'un grup d'amics després de molt de temps i això provoca rebuig d'entrada. Però després apareixen els personatges plans, impietosos, les converses banals, cap guiatge per part del narrador i una forta càrrega metafísica. Una amenaça sobre un grup d'amics reunits a un refugi de muntanya que va fent desaparèixer personatges. Cap explicació que pretengui satisfer un lector fàcil que espera l'esperable. Diuen que un clàssic és considerat com a tal quan totes les preguntes queden satisfetes. POtser "Fin" podria ser l'excecpció que confirma la regla.

Títol Fin / David Monteagudo


Autor/Artista Monteagudo, David

Publicació Barcelona : Acantilado, 2009

Descripció 350 p. ; 21 cm

Col·lecció Narrativa del Acantilado ; 162

Per Elisenda Alamany




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada