dimecres, 9 de febrer del 2011

LLIBRES: "HISTÒRIES NATURALS"

S’ha fet justícia, per fi! “Les històries naturals”, de Joan Perucho, torna a les llibreries gràcies a una edició especial d’Edicions 62, amb pròleg de Julià Guillamon, que commemora els 50 anys d’aquest clàssic modern.


Després de l’allau de carnassa vampírica iniciada amb la sèrie Crepúsculo i sagues similars, ja tocava que algú tornés a fer una mirada a aquest clàssic català que també s’apropa al món dels xucladors de sang amb originalitat i gràcia.

Es tracta d’una novel•la culta, amb aire de novel•la popular que recupera l’esperit de la lectura juvenil d’aventures. En ella hi trobem una acurada reconstrucció de la Catalunya del XIX, apassionada pel món de la investigació científica i convulsa amb la violenta confrontació política del moment.

El protagonista del llibre és Antoni de Montpalau, un naturalista escèptic que investiga el misteri d’un cavaller de Jaume I, Onofre de Dip, que convertit en vampir amb la capacitat de transformar-se en altres éssers, recorre part del territori català cercant víctimes amagant-se entre partides de carlins.

En paraules de Harold Bloom, el llibre és equiparable a les obres de Calvino, i no ha tingut l’atenció internacional que es mereix. De fet, al nostre país tampoc. Prova d’això és el poc suc que n’ha tret la gent de Pratdip, petit poble del Baix Camp, i un dels escenaris naturals de la història. Si la novel•la de Perucho tingués el ressó que es mereix, la localitat tarragonina ja seria reconeguda com la Transilvània catalana. I és que per crear el personatge central de la novel.la, Joan Perucho s’inspirà en els dips, uns gossets de color fosc i ulls ferotges que segons explica la tradició vivien pels voltants d’aquest poble i espantant a pastors i traginers. De vegades aquestes bèsties feien estralls entre el bestiar limitant-se a veure’s la sang de les seves víctimes, fet que els va donar fama vampírica.

Així doncs us recomano aquesta original, divertida i refinada barreja de novel•la històrica i literatura fantàstica, una gran aportació a la mitologia literària catalana i internacional, així com una entretinguda visita turística a Pratdip (http://www.pratdip.net/ ). Poseu-hi una mica d’imaginació i l’excursió serà acollonant!



Titol: Les històries naturals

Autor: Joan Perucho

Editorial: Edicions 62

Edició: 2011 (primera edició 1960)

Disponible a la Xarxa de Biblioteques Municipals



Per Jordi Sànchez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada