dilluns, 21 de febrer del 2011

LLIBRES: "SANG A LES DRASSANES"

Tot és més vell que l’anar a peu, i la mala vida ha existit sempre. Comproveu-ho llegint “Sang a les Drassanes”, traducció al català de “Sangre en Atarazanas” (1926), el fantàstic llibre del periodista Francesc Madrid (Barcelona 1900 – Buenos Aires, 1952). En aquesta obra es bateja com a “barri xino” el Districte Vè de la ciutat de Barcelona, i el llibre va d’això, un seguit de relats periodístics sobre la (mala) vida a l’actual Raval de la capital catalana durant les primeres dècades del segle XX.


En ella hi desfilen anarquistes, mariners, obrers del port, enllustradors de sabates, pillos, xarlatans, lladres, serenos, i putes que parlen català. Posem el nas a mueblées, burdells, cases de dormir, cabarets i dancings. Participem de bacanals homosexuals i quadres d’invertits. Sóm testimonis de crims socials i vagues generals. Fins i tot ballem tangos i xarleston, i pels més atrevits, podem gaudir de paraísos artificials amb el veronal o la cocaïna. Qui diu que la (mala) vida en altres temps no era emocionant? Ni millor, ni pitjor, tenia el seu rotllo…

El llibre que avui us recomano és un retrat minuciós d’una època i la descripció d’una geografia sòrdida.

I a més s’edita amb un excel•lent bonus track, l’epíleg “Francesc Madrid: Vida, periodisme i literatura” a càrrec de Just Cortès, on es detalla la vida d’aquest periodista català alhora que es calibra la importància de la seva trajectòria i obra que podem trobar curosament llistada a les darreres pàgines.

I per acabar, només dir que aquest és un exemple de la munió de llibres interessantíssims i originals que ens recupera de l’oblit l’editorial Acontravent (http://www.acontravent.cat/ ). Una d’aquelles gestes, suposo que inspirades per la filantropia, dignes d’agraïr.



Títol: Sang a les Drassanes

Autor: Frances Madrid

Traductor: Gerard Bagué

Epíleg de: Just Cortès

Editorial: Acontravent

Edició: Barcelona, Febrer 2010 (original 1926)



Disponible a la Xarxa de Biblioteques Municipals


Per Jordi Sànchez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada