divendres, 25 de març del 2011

EXPOSICIÓ: "1979, UN MONUMENT A INSTANTS RADICALS"

L’any 1979 jo encara no havia nascut i la meua germana tenia dos anys. Unes dècades després, aprendria a les classes d’història que aquell va ser l’any de l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia a Catalunya ;de les primeres eleccions municipals a l’estat espanyol després del franquisme; del nomenament de Margaret Tatcher com a primera dona al capdavant del govern d’Anglaterra; de la Revolució islàmica a l’Iran i la Crisi del Petroli...

I segurament, fins que no he vist l’exposició "1979", un monument a instants radicals’ no he estat capaç d’associar de forma conjunta tots aquests esdeveniments i entendre que van marcar un punt d’inflexió en la història no només global, sinó també particular.

Fins al 12 de juny, les sales d’exposició de La Virreina Centre de la Imatge –per cert, espai recentment renovat conceptualment- aglutinen una sèrie d’elements barreja de fotografia, arts plàstiques i documental audiovisual que partint d’un element central –la figura del dramaturg alemany Peter Weiss- posen davant dels ulls del visitant les peces claus per entendre les diferents revolucions de l’any 79.

La diversitat de la mostra permet viure des d’un moment contemplatiu davant d’uns retrats a l’estil Jackson Pollock fins a una mirada reflexiva veient un documental enregistrat pels treballadors d’una fàbrica, passant pel desenvolupament obrer del barri de Poble Nou, conegut també com “la Manchester catalana” o la relació del treball físic amb la creació artística.

En definitiva, una retrospectiva que ens pot ajudar entendre fins on ha arribat la societat actual i d’on venen les bases més simples del capitalisme que encara avui en dia fonamenten el nostre sistema d’organització social. Personalment, una mostra amb un abús d’audiovisual, però amb uns reportatges fotogràfics de gran càrrega simbòlica.

Tot i la nova etapa de La Virreina Centre de la Imatge, les seves exposicions segueixen sent gratuïtes i a més, són d’aquelles mostres que, si vols, pots veure amb quaranta-cinc minuts de rellotge sense necessitat de destinar-hi tres incansables hores. Podeu anar-hi de dimarts a diumenge (recordeu que els dilluns està tancat!) de 12 a 20 h. I si sou dels nascuts al 79, jo no deixaria d’anar-hi.

http://www.bcn.es/virreinacentredelaimatge/catala/110311.htm

Per Roser Sebastià.

1 comentari:

Ròse ha dit...

Doncs la visitarem! Molt bona crònica!

Publica un comentari a l'entrada