dilluns, 14 de febrer del 2011

TELEVISIÓ: " LES MILLORS SÈRIES DE LA DÈCADA QUE NO T’HAURIES D’HAVER PERDUT (VOL. I)


Ja hem traspassat la barrera de la primera dècada del s.XXI i després que les televisions ens turmentessin amb ‘El millor de 2010’, ‘El millor de la dècada’..., des de LaCulturaNoValRes us presentem: ‘LES MILLORS SÈRIES DE LA DÈCADA QUE NO T’HAURIES D’HAVER PERDUT’!

Començarem el post amb la sèrie que ha creat monstres sèrieaddictes: LOST (Perduts). La sorpresa de J.J.Abrams va començar el 2004 i el seu final el 23 (aquí ja 24) de maig de 2010 va tenir en vetlla a milions de persones. Podríem catalogar-la de ciència-ficció però la veritat és que la sèrie de l’ABC ha creat una nova categoria: sèrie rara que s’embolica a cada capítol i que fa que milions de seguidors especulin sobre múltiples solucions a diferents conceptes (diguem-li ‘conceptes’, diguem-li ‘fum negre’).

El fenomen Lost va provocar que es creés la mal anomenada ‘successora’ Flashforward. La seva cancel•lació després de dues temporades era un secret a crits que no va sorprendre a ningú.

Però ara canviem una mica de registre. Si començàvem la dècada gaudint dels cafès al Central Perk amb els nostres Friends, aquests últims anys hem tornat a beure cervesa com a cossacos elegantment vestits descobrint How I met Your Mother.

I és que per poder parlar de moltes sèries que ens han acompanyat durant aquesta dècada, necessitem remuntar-nos en uns anys previs.

Un dels casos més clars és l’onada d’emergències que va crear la sèrie URGENCIAS presentant-nos en societat a en George Clooney que, durant la seva llarga durada, ha inspirat altres consultes: Hospital Central, Médico de Familia (sí,va de metges també) i, com no, House MD, Grey’s Anatomy, MIR, Mercy. House MD, a la seva vegada, ha creat un alter ego femení d’en Gregory House amb Nurse Jackie i un alter ego més centrat en la llei amb Fiscal Chase.

House MD, per exemple, també formaria part de la categoria de sèries d’únic personatge, com Dexter, el serial-killer preferit creat per l’HBO que ens ensenya que no tot és el que sembla.

Com tampoc ho és tota la felicitat que es desprèn en les societats adinerades en què sembla que no falti res: Desesperate Housewifes, Gossip Girl, ... Les quals a la vegada ens han ensenyat com n’és de complicada la vida dels adolescents, a ambdues bandes de l’atlàntic. Culebrots com Dawson’s Creek, Merlose Place, Beverly Hills i –a Espanya– Al Salir de Clase, Compañeros o Nada es para siempre, van començar a obrir les comportes als protagonistes adolescents: Freaks and Geeks, Greek, Física o Química o Glee. Aquesta última també ens ha demostrat que els musicals també són vàlids en petites dosis.

Dosis com les que trafiquen els camells al marge de la llei a The Wire, o que es fabriquen com el pare del Malcolm a The Breaking Bad o, si ets la Nancy de Weeds, les véns amb estil.

Però si, per altra banda, això de traficar no et va, espera’t a llegir la segona part d’aquest post.


Per Montserrat Puñet


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada