dilluns, 4 d’abril del 2011

CINEMA: "AN EDUCATION"

Ens trobem a l’Anglaterra dels anys 60. Una brillant col•legiala de 16 anys centra tots els seus esforços en aconseguir el somni dels seus pares: una plaça per Oxford. Però [sempre hi ha un però], un dia coneix a un encantador jove de 30 anys que li obre les portes al món de les festes, els clubs de moda i els viatges a París. Dos trajectes. Una única opció. La bona vida o la rectitud escolar.


Una sensible trama per una història amarga sobre el conservadorisme social dels entrats seixanta. Darrere les càmeres, la danesa Lone Sherfig persegueix el detallisme a cada escena a través d’uns fotogrames que mostren alhora l’obscuritat dels suburbis londinencs i el París més chic de la Nouvelle Vague. Escrita pel britànic Nick Hornby (“Alta fidelitat” i “About a boy”), amb uns diàlegs cuidats al detall que busquen convertir una senzilla trama sobre l’escola de la vida en un homenatge a l’elegància i la sofisticació. Hornby vol conquistar l’espectador amb cada gest. Vol emocionar amb cada paraula. I tot acompanyat per uns personatges que creixen amb el pas de la pel•lícula.

La història de la Jenny, la brillant estudiant que escolta d’amagat Juliette Greco mentre somia amb una vida bohèmia, està basada en el llibre de la periodista Lynn Barber on relata les seves experiències personals de joveneta. Són multitud els llibres que reneixen en fotogrames, i en aquest cas An education intenta transmetre les vivències de Barber com una crítica a les proclames a favor de la disciplina i la correcció. La confrontació emotiva que va viure la periodista en els seus anys de joventut queda plasmada des del primer minut amb la brillant actuació de Carey Mulligan [no oblidin el nom, li queda molta carrera per endavant].

Una emotiva intrusió a l’extraradi de Londres a través d’una crítica ferotge al sistema educatiu d’arrels conservadores. Una rigidesa que contrasta amb la vida llibertina proclamada per l’efervescència cultural dels anys 60. Un relat que contraposa els llibres de llatí front les festes amb champagne. Un recorregut per l’estricta mentalitat d’un col•legi conservador britànic que desllueix front les brillants imatges a les carreres de cavalls i les furtives festes de mitjanit. La confrontació emotiva es fa palesa des del primer minut: ella aspira a anar a la Universitat d’Òxford, mentre ell s’enorgulleix d’haver après a l’escola de la vida.

No és una història explicada en format pel•lícula, sinó un brillant testimoni de personatges, converses i gestos sobre un fragment de vida. Una vida que brilla gràcies a l’esplèndida actuació de Carey Mulligan, divertida, alegre, natural i amb una mirada d’ingenuïtat que desapareix a mesura que s’endinsa en aquest nou despertar sentimental. Un personatge confós que creix cada cop que interactua amb la resta d’actors. Un Peter Sarsgaard que enamora amb la seva seducció desenfada a la vegada que manté aquella aura de misteri, junt amb un magnífic Alfred Molina, un pare de família tan dur i tendre alhora. I no podem deixar de banda Rosamund Pike i Dominic Cooper en el paper dels amics llibertins del noi, tan buits per dins però a la vegada interessants i captivadors. I una Olivia Williams en el paper de professora que encamina, adverteix, aconsella, que ensenya a viure.

Ensenyament amb llibres o la vida com a experiència, aquesta és la qüestió.


Títol original: An education
Director: Lone Scherfig
Guió: Nick Hornby
Any: 2009
País de producció: Regne Unit
Música: Paul Englishby
Fotografia: John de Borman
Duració: 95 min.
Gènere: Drama romàntic
Productora: BBC Films, Endgame Entertainment, Finola Dwyer Productions, Wildgaze Films
Repartiment: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Rosamund Pike, Dominic Cooper, Olivia Williams, Emma Thompson.

► Tràiler de la pel•lícula [imprescindible veure-la en versió original. Un exquisit accent britànic que no es pot desaprofitar]: http://www.youtube.com/watch?v=qn9IMe5jmf0

► Reserva-la a la teva biblioteca més propera: http://sinera.diba.cat/search*cat/?searchtype=X&searcharg=an+education&searchscope=175&submit=Cercar

Per Andrea Gómez
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada