La casa dels Ferrer era coneguda a Hollywood per la falta de menjar, Audrey Hepburn per no engreixar-se, i Mel Ferrer per ser tan garrepa. Durant el rodatge de Darling, Julie Christie va passar més temps al llit del jove cambrer del cafè de l’hotel que davant les càmeres. Grace Kelly bevia d’amagades i a totes hores coca-coles, refresc prohibit pel príncep Rainier de Mònaco, fet que convertia la seva degustació en la manera particular de l’actriu de fer la revolució. Montgomery Clift va confessar que Marilyn Monroe li va fer la vida impossible durant el rodatge de Vidas Rebeldes, molts la van acusar de ser la culpable de la mort de Clark Gable. Lana Turner, la que va ser el símbol sexual dels anys 40, destacava a les fetes per la seva descarada vulgaritat, cridant “cariño” a totes els homes i “encanto” a les dones quan les petonejava. La dona de Federico Fellini sempre recordava als seus invitats que no parlessin del feixisme durant el menjar, doncs impedia la digestió del mestre italià. Salvador Dalí no era ben vist als restaurants parisencs per les seves excentricitats. Juan de Borbó, comte de Barcelona, va demanar als exiliats espanyols que vigilessin que a “Juanito” ningú li fes “una trastada”. Jackie Kennedy, ex primera dama dels EUA, mai va suportar la vulgaritat del seu segon marit, Aristóteles Onassis, el gran empresari grec que va viure obsessionat per les dones.
Anècdotes i conversacions que José Lluis de Vilallonga ha anat acumulant al llarg de la seva vida. A través de “La flor y nata: memorias no autorizadas”, el tercer de quatre volums de memòries, Vilallonga acosta al lector les vivències d’una biografia tan interessant com intensa. El relat d’una vida on el món de les lletres, la política, les estrelles de cinema i l’aristcracia més distingida es barregen, permetent així tafanejar entre infinitat de personatges i esdeveniments de les altes esferes.
És el particular homenatge d’un gentleman amb ànima de cineasta, butxaca aristocràtica i ploma afilada. Un testimoni que invita a descobrir una vida poc comú repleta de topades casuals amb personatges com Einstein, Marilyn Monroe o Fellini. Un llibre de memòries que retrata l’estil de vida d’una època, dibuixa l’autoretrat d’aquell home que va actuar junt amb Audrey Hepburn a “Desayuno con diamantes”, convertint la seva quotidianitat en una novel•la trepidant que obre les portes al costat més humà de l’alta societat.
Unes memòries dignes d’una vida insòlita i interessant. Però no és només el llibre d’un actor faldiller o d’un dandi expert en festes parisenques. No, José Luís de Vilallonga es abans de res un bon escriptor i excepcional periodista. Un economista de les paraules que converteix la seva vida en una novel•la de prosa àgil i entretinguda. Si a més sabem que sent ell molt petit la seva àvia el va aconsellar que s’apuntés tot allò que li semblés important de les converses que mantingués al llarg de la seva vida, el resultat és una infinitat de xafarderies plenes de detalls, realment captivadores per al lector. Curiositats que reflecteixen no només la història d’una vida, sinó també la crònica d’un sector de la societat, la crème de la crème, aquesta flor i nata de la societat amb la que Vilallonga va compartir tants moments.
Per reservar a la biblioteca més propera.
Per Andrea Gómez.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada