divendres, 15 de juliol del 2011

CINEMA: "A PROPÒSIT DE CLAIRE DENIS"

Aprofito la passada estrena en cinemes de “White Material” (penosament traduïda com "Una mujer en Africa”), primera pel.lícula que s'estrena a l'Estat Espanyol per Claire Denis, per parlar d'aquesta cineasta, desconeguda per molts en el nostre país, però que, junt a noms com Olivier Assayas, Mia Hansen Love, Mathieu Amalric o Arnaud Desplechin, és una de les cineastes més interessants del cinema "independent" europeu malgrat portar més de vint anys de carrera.

“White Material” no és ni de lluny el millor film de Denis, però, com que els camins de la distribució cinematogràfica espanyola són inescrutables, han decidit que aquesta i no altra havia de ser estrenada en les nostres sales, malgrat que data del 2009. Afortunadament el proper 10 d'agost podrem veure gratis en GANDULES'11 al Pati de les dones del CCCB una de les millors obres de la seva filmografia; "35 Rhums". El dia a dia d'un immigrant a punt de jubilar-se conductor de metro en París que viu en la perifèria amb la seva filla de vint anys, la seva relació, els seus vicis i virtuts, la seva comunicació, la contemplació pausada dels seus quefers mes quotidians, carregats d'una subtil bellesa i certa fascinació i afecte pels personatges.

Tant en "35 Rhums" , com en "Trouble Every Day" o "Vendredi Soir", per citar les més conegudes de les seves pel.lícules, té certa predilecció per fer sentir al espectador ven a prop del seus protagonistes, sovint perseguint-los amb la càmera, amb primers i primeríssims plans que ens fan mirar-los directament als ulls entenent els seus neguits i les seves pors. En "White Material" tornem a experimentar aquesta sensació perseguint a Maria Vial, interpretada per Isabelle Huppert, en la seva obstinada lluita per salvar allò que li queda, la seva plantació de cafè, en un país africà en plena guerra civil i en mig d'un context familiar tant inestable com la política local. Encegada per la seva obsessió serà incapaç de salvar el que realment importa. Denis ens apropa a una realitat post-colonial dura i complexa, allunyada de la imatge bucòlica i normalment carregada de sentiments de culpa que envolta el paisatge africà colonialista.

Claire Denis tracta en nombroses pel.lícules el tema de la immigració i d'Àfrica, no obstant ella va ser criada en diverses colònies del continent, però no es pot considerar per a res una directora monotemàtica o versada especialment en la temàtica social. Trobem històries de vampirs/caníbals contemporanis en París, infidelitats d'una sola nit amb anxova voladora inclosa o germans teenagers amb problemes.

Malgrat la traducció del títol de "White Material" en "Una mujer en Africa" que, com diu una bona amiga, és una "mina antipersones per tietes" i alguns dels personatges ( i situacions) no estan del tot acabats, i són excessivament plans i superficials, recomano efusivament aquesta i qualsevol peça de Denis. No us perdeu sobre tot "35 Rhums" a GANDULES, una boníssima pel.lícula gratis i a la fresca.

Per Deborah Camañes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada