dimecres, 23 de febrer del 2011

MÚSICA: Foo Fighters


Per molts de nosaltres Nirvana va ser i és un referent musical dels 90. La mort de Kurt Cobain va trasbalsar a milions de persones arreu del món. Es va crear un mite però, alhora, va donar l’oportunitat a un gran músic que, fins aleshores, quedava a tercer pla. Estic parlant de Dave Grohl, el bateria que s’amagava darrera la seva llarga melena, del mite Cobain i de la seva mà dreta, Kris Novoselic.

Amb la fi de Nirvana, Dave Grohl va reunir un grup d’amics per crear el que ara és una de les bandes més consolidades del panorama nord-americà: Foo Fighters.

Amb un rock que es mou entre el hard-core, l’acústic, el pop i el clàssic, Foo Fighters han creat una senya d’identitat pròpia que va renovant-se a cada disc.

El seu àlbum debut Foo Fighters (1995) va ser una escletxa que va desembocar al The Colour and the Shape (1997), el qual va ser tot un boom amb clàssics com Everlong i My Hero. Els fans ‘nirvaneros’ van voler veure més enllà de la lletra de My Hero i van dir que era una cançó dirigida al propi Cobain, Grohl no ho va negar mai però va especificar que es tractava d’un homenatge als herois anònims de cada dia.

El segon disc que van publicar There is Nothing Left to Lose (1999) és considerat con un dels millors àlbums de la seva carrera amb cançons com Break out i Learn to Fly. En aquest àlbum ja estaven els membres oficials de la banda: Taylor Hawkins (bateria), Chris Shiflett (guitarra) i Nate Mendel (baix). Però en altres àlbums i en cançons concretes han tingut altres col•laboracions:


Com la de Norah Jones a Virginia Moon http://open.spotify.com/track/38PQdZh9J5RiqyKiJGsSjv

Personalment, m’encanta escoltar cadascun dels seus discs (que trobareu a spotify) i veure els videoclips per YouTube a través del seu canal oficial. I és que, a més de ser un gran músic (toca tots els instruments que apareixen al disc), la banda de Grohl es caracteritza pel seu sentit de l’humor.

I, si no em creieu, mireu aquest videoclip:
http://www.youtube.com/watch?v=5IJS1rmhI6c

o Aquest:
http://www.youtube.com/watch?v=8hQiioAAeUY

I és que la veritat superar el mite de Nirvana no és fàcil, i menys quan estàs al punt de mira dels fans assidus de Cobain. Però Foo Fighters han enregistrat 8 àlbums (aquest 2011 apareix el novè, amb títol encara a confirmar) que inclou, fins i tot, un acústic al 2006.

Quan es va presenta la idea de l’acústic molts ja van anticipar-se dient que era impossible que fos millor que el unplugged de Nirvana però l’acústic de Foo Fighters no es va plantejar de la mateixa manera: a gran format (amb centenars d’espectadors) i incorporant noves cançons com Skin and Bones. Escolta’l a http://open.spotify.com/album/0nn3RvXC6hjzvSwoBMixg7

En l’actualitat, Dave Grohl és un gran músic de renom internacional i hiperactiu, ja que no ha tingut prou en formar la banda Foo Fighters sinó que ha col•laborat en àlbums de Garbage o Queens of the Stone Age (link). I és precisament amb el cantant d’aquest, Josh Homme, amb qui ha començat un nou projecte: Them Crooked Vultures. Amb un so molt més hard-rock que Foo Fighters, Them Crooked Vultures compta amb la presència d’una llegenda viva del rock: John Paul Jones (baixista de Led Zeppelin).

Però no patiu perquè Foo Fighters no s’acabarà, ja que, segons els seus membres:

és un grup format per quatre amics que toquen cançons per divertir-se...i ho aconsegueixen.

A Spotify trobareu tots els seus àlbums i al canal oficial de Foo Fighters a YouTube podreu gaudir de totes els vídeos amb alta definició.

Per Montserrat Puñet


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada