dilluns, 21 de març del 2011

LLIBRES: "MALDITA PUBLICIDAD! Más allá del glamour...


"Maldita Publicidad! Más allá del glamour..." ens mostra l’altra cara de la publicitat, el que hi ha darrere la gran pantalla i els altres formats de publicitat, un món format per persones que s’encarreguen de dur a terme totes les tasques necessàries per fer arribar al públic els missatges que les diferents empreses o entitats volen transmetre. Tot això explicat des de la perspectiva d’un publicista gran ventall de conceptes, complementats amb anècdotes i exemples.

El llibre pot ser pel públic general, no cal estar interessat per la publicitat, ja que tot i donar la visió d’un expert i endinsar-te en el món de la publicitat, no ho fa de manera didàctica, sinó anecdòtica. Però cal llegir el llibre amb perspectiva crítica, ja que l’autor aprofita el text per introduir la seva opinió política i social, així com per criticar certs aspectes, ja sigui directament o subtilment, però al estar mesclat amb informació és fàcil que algú acabi creient-se part del que diu, i venint d’un publicista fa pensar que no és una simple casualitat, sinó una estratègia intencionada.

La llàstima és que el títol enganya. Jo m’esperava un atac a la publicitat però l’autor la defensa al•legant que es necessària per la societat. Em pregunto si la publicitat es necessària perquè tots visquem bé o només perquè una petita part de la societat es faci rica i impedeixi que un altre sector guanyi diners i arribi amb penes i treballs a final de mes perquè no té prou pressupost per crear una publicitat per lluitar contra les grans multinacionals.

Però el pitjor del llibre és que l’autor critica les males actuacions dels altres, però justifica les mateixes si les fa ell. Trobo que si et queixes de quelcom has de mirar que tu no ho facis! A això se li suma que va de superior, allunyant-se del lector. No para de parlar de la seva excel•lència en el treball. I sempre que parla d’algú que ha fracassat laboralment ho diu amb superioritat, com volen dir que ell no ho hagués fet malament o que és perquè no li van fer cas. Em sembla que no es ven bé perquè ha confós que la gent el consideri superior amb anar de superior i això és molt diferent.

Malgrat això, en realitat és un llibre molt amè, divertit i curiós. A més, fa molta gràcia la manera en què l’autor interpreta les coses. Per exemple en un moment donat explica que la seva empresa quasi s’arruïna perquè ell va marxar de vacances dues setmanes. És increïble! O potser seré jo una persona massa impressionable? Un llibre inicialment didàctic s’ha convertit en còmic. Ole!

Per acabar diré que el llibre m’ha semblat interessant, ja que el fet de llegir una opinió tant divergent a la meva m'ha fet pensar sobre com està el món. I que potser la publicitat, és impossible de separar de la vida, perquè en forma part i de vegades la domina de tal manera que impedeix la nostra llibertat, com una espècie de religió. Però també penso que sempre hi haurà persones crítiques que no es deixin influenciar.

Podeu trobar el llibre a la xarxa de biblioteques municipals. Recordeu que a Barcelona et porten el llibre des d’una altra biblioteca gratis. Això és un xollo, només cal reservar-lo i esperar.


FITXA TÈCNICA:
Títol: ¡Maldita Publicidad!
Subtítol: Más allá del glamour…
Autor: VIVES, ALBERT
Coautor: BULAT, SERGIO
Próleg: COIXET, ISABEL
Editorial: Ediciones Península S.A. (Barcelona)
Pàgina web d'Albert Vives i Sergio Bulat:
http://malditapublicidad.hostingdelvalles.com/index.php?paged=4

Xarxa de biblioteques municipals:
http://sinera.diba.cat/search~S171*cat?/Xalbert+vives&searchscope=171&SORT=R/Xalbert+vives&searchscope=171&SORT=R&SUBKEY=albert%20vives/1%2C16%2C16%2CB/frameset&FF=Xalbert+vives&searchscope=171&SORT=R&3%2C3%2C

Per Laura Rodas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada