dimarts, 5 d’abril del 2011

MÚSICA: "LLETRADA" DE PAU RIBA

Pau Riba és un personatge imprescindible en la història musical del nostre país. Ha estat un revolucionari i un innovador des del principi de la seva carrera i en cada moment ha anat marcant unes pautes que han estat seguides per les generacions posteriors.

Net de Carles Riba i de Clementina Arderiu va començar a destacar amb la poesia i poc a poc i coincidint amb l’efervescència de la Nova Cançó es va decantar cap a la cançó. El fet que fos rebutjat pel col•lectiu de Els Setze Jutges el va motivar a unir-se a El Grup de Folk amb el que va canviar el panorama musical del moment per la seva posada en escena i en l’execució d’un repertori que ha quedat a l’imaginari col•lectiu. Després començaria una carrera en solitari amb l’edició de Dioptria, un disc en el que es va acompanyar del grup Om, entre els que destacaven Toti Soler i Jordi Sabatés, i que va significar una revolució conceptual. El disc era una barreja de psicodèlia, blues, folk, música clàssica i unes lletres trencadores que cantaven a la fi d’una generació o al paper de la dona, carregat d’una força que feren que Dioptria s’hagi convertit en un dels grans treballs de la història del rock.

Després de Dioptria I i Dioptria II editaria Jo, la donya i el gripau gravat a Formentera i influit del hippisme del moment. I així podriem anar desgranant una carrera que ha estat majoritariament brillant.

No obstant, el problema del Pau Riba més mediàtic és que sempre ha estat copsat per la provocació, l’estirabot i la rauxa. També és veritat que ell sempre ha jugat a mostrar el Pau més arrauxat i divertit per damunt del Pau més assenyat i pausat. Aquesta visió tant superficial és la que sempre ens ha deixat un Pau Riba d’escorça, poc reflexiu i menys íntim. Jo us proposo que entreu en el Pau Riba poeta, escriptor, assajista o com en volgueu dir. La seva obra publicada es força extensa, tot i que no tant com voldriem, i destaca amb títols com la novel•la Ena, l’interessant recull d’articles sobre paraules i frases fetes Al•lolàlia...

De la seva obra escrita m’agradaria animar-vos a la lectura de Lletrarada, el recull de totes les seves cançons portades al paper. La seva lectura us farà descobrir aspectes interessants de les seves cançons i segurament us portaran a una nova manera d’escoltar-les. A Lletrerada us endinsareu en la força, el sentiment i l’excel•lent escriptura de Pau Riba. Segurament hi descobrirue una altre Pau Riba sorprenent. Lletrarada és una joia.

Es troba a diferents biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació.

Títol: Lletrarada

Autor: Pau Riba
ed: Proa

Per Àlex Gòmez Font


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada