dijous, 23 de juny del 2011

LLIBRES: "NEW THING"


Una onada d'assassinats tenyeix de sang els carrers de Brooklyn. Músics de jazz cauen a mans d'agressors anònims sense motiu aparent. Anys seixanta, racisme, Panteres Negres, jazz.

La jove Sonia Langmut, periodista musical del Brooklynite, serà la primera en interrelacionar els casos, i l'encarregada de teixir, a través d'articles de diari i declaracions dels músics de l'escena de la New Thing (pels negres, “free jazz” pels blancs), l'entramat que relacionava la lluita contra la discriminació dels negres americans i l'esperit alliberador del free jazz, la tendència més “radical” d'aquest tipus de música, sorgida als locals més sòrdids de Brooklyn i que va topar amb la incomprensió i el rebuig de la burgesia blanca, esdevenint referència cultural de la lluita del Black Panter Party.

New Thing (Ed. Antonio Machado Libros, 2008) és una novel·la fresca i salvatge. Com el free jazz, està escrita de forma aparentment desordenada però increïblement atraient. El lector seguirà paràgraf rere paràgraf les experiències de diversos personatges lligats al free jazz, trobant diversos fils que el conduiran a l'escenari dels fets, a l'atmosfera de lluita i discriminació del Brooklyn dels anys seixanta. La novel·la és alhora policíaca i històrica, ja que retrata alguns dels personatges més mítics del moviment i el combina amb la investigació dels casos per seduir els lectors.

Una lectura molt recomanable per aquests temps convulsos que estem vivint.

Wu Ming 1 és el sobrenom col·lectiu de Riccardo Bui. Wu Ming és un col·lectiu d'escriptors italians (Wu Ming vol dir “Sense nom” en japonès). La seva història és complexa: comencen la seva aventura particular amb el nom de Luther Blissett, amb diverses accions relacionades amb l'àmbit de la cultura. La seva primera novel·la col·lectiva, “Q”, va ser la seva obra més aplaudida, on narren de forma brillant la revolta protestant del segle XVI al centre d'Europa. Aquesta novel·la va ser un dels referents literaris de l'anomenat “moviment global”, que es va desenvolupar entre 1999 (any en què surt la novel·la al mercat) i 2001, i que té com a protagonistes les contracimeres a Davos, Seattle i Gènova.

Des de llavors, Wu Ming ha dedicat la seva obra a la creació de mites (mitopoiesi, en diuen ells) relacionats amb els moviments socials de totes les èpoques. New Thing és l'experiment en solitari d'un dels membres d'aquest col·lectiu, on s'aproxima al moviment d'alliberament dels negres americans i la seva vinculació amb el jazz.

La novel·la es pot trobar en format PDF (en castellà) a la web del col·lectiu, seguint aquest link: http://www.wumingfoundation.com/italiano/ES_NewThing_pdf.pdf

La web oficial de la Wu Ming Foundation (en italià i anglès):
http://www.wumingfoundation.com/index.htm

Recomano acompanyar la lectura d'aquest magnífic relat amb qualsevol dels discos de John Coltrane que podem trobar a Spotify.

Per Núria Casanovas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada