dimarts, 11 de maig del 2010

LLIBRES: “L’art de viure”

Per Iban Garcia

“Així com no vaig suportar el xantatge dels vells, no penso suportar el de vosaltres, els joves” diu la protagonista per tancar “L’art de viure” / “El arte del placer”. En aquesta declaració lapidària es condensa una voluntat d’afirmació de la pròpia llibertat que és el fil conductor de la trajectòria vital d’un dels personatges femenins més apassionants de la literatura del segle XX.




“L’art de viure” narra la història de Modesta, nascuda el 1900 en la Sicília profunda. La voluntat de sobreviure i una intel.ligència instintiva són les seves armes per superar una realitat de misèria, ignorància, violència i abús sexual, i construir una intensa evolució personal paral.lela al devenir del seu segle.



Així, Modesta passarà de la barraca miserable al convent de monges, i d’allà a assolir un estatus aristocràtic des del qual mantindrà un important activisme polític i cultural. Pel camí tindrà relacions sexuals amb homes i dones de diferents edats i condicions, es farà a sí mateixa, estimarà, odiarà, farà el bé i causarà dolor a diverses persones. En tota la seva peripècia personal el denominador comú és la irrenunciable vocació de viure (en el sentit més ampli i fecund del terme), sentir, experimentar i ser lliure.



Tota una transgressió per una dona del seu temps, però també un missatge transgressor avui dia: el de la dona que afirma el seu dret a fer el que li sembla amb el seu cos, la seva ànima i la seva vida sense rendir comptes més que a la seva consciència. Modesta és un model de femella forta i poderosa, que assumeix el cost de no estar sotmesa i de viure segons els seus propis valors; sense imposar-los a ningú però sense renunciar-hi mai. Pura subversió.



Acabada d’escriure el 1976 després de 10 anys de feina, “L’art de viure” és d’una modernitat aclaparadora; tant que va ser rebutjada per un munt d’editors escandalitzats per la contestatària cruesa del seu personatge i només es va poder publicar a França a finals dels anys 90, un cop morta la seva autora.



I això que Goliarda Sapienza no era precisament una desconeguda en el panorama cultural. Filla de Maria Guidice, una llegenda de l’esquerra i el feminisme italià, Goliarda va ser una actriu de culte dintre del teatre de la posguerra i va participar en diverses pel.lícules, entre elles Senso, de Lucchino Visconti.



Goliarda va ser educada en un ambient llibertari i aquesta manera de veure el món impregna tota la història de Modesta, personatge vital, contradictori, mutable; veritable encarnació del segle que li toca viure.



A estones novel.la eròtica, a estones retrat psicol.lògic, relat d’aventures i saga familiar, “L’art de viure” transita d’un gènere a l’altre alternant lirisme i violència, apassionament carnal i reflexió gairebé socràtica, basant-se en la fluïdesa dels seus diàlegs. Modesta és el centre d’un univers; el node principal d’una xarxa de relacions humanes a través de les que l’autora desplega la saviesa dels que han viscut per equivocar-se i emet un crit inconformista que fa “L’art de viure” una novel.la absorbent, provocadora i imprescindible.

Disponible a les biblioteques de:

http://sinera.diba.cat/search~S171*cat


Barcelona
Barceloneta - La Fraternitat (castellà)
Francesca Bonnemaison (castellà)
Sant Pau - Santa Creu (castellà)
Fort Pienc (castellà)
Joan Miró (castellà)
Sant Antoni - Joan Oliver (castellà)
Vila de Gràcia (castellà)
El Carmel - Juan Marsé(castellà)
Montbau - Albert P. Baró (castellà)

Abrera
Josep Roca i Bros (castellà)

Alella
Ferrer i Guàrdia (català)

L’Ametlla del Vallès
Josep Badia i Moret (català)

Arenys de Mar
Pare Fidel Fita (català)

Artés (català)

Badalona
Can Casacuberta (català)
Llefià - Xavier Soto (català)
Lloreda (català)
Pomar (català)
St. Roc (català)

Barberà del Vallès
Esteve Paluzie (català)


Goliarda Sapienza

“L’art de viure”
Ed. La Campana. 2007. 639 pàgines.
“El arte del placer”
Ed. Lumen. 2007. 784 pàgines.

Per Iban Garcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada