divendres, 23 de juliol del 2010

FESTES: "Les Santes" de Mataró

Per A2b

I per fi,... el millor dels millors,.... del top ten de l'estiu,... de les festes majors d'arreu de Catalunya,... us presentem una nit inoblidable,.... Apunteu-vos a l'agenda la data del 25 de juliol i escriviu al costat el nom propi de Nit boja. És un "must" en el vostre calendari.


Es tracta de la festa major de Mataró. Les Santes. Potser no seran les millors festes que hi ha,... però si acostaran molt. Tot i això, hi ha un dia que supera el nivell dels altres. És un clàssic d'aquesta festa major, el Dia per antonomàsia i en majúscula. La matinada del 25 de juliol davant de l'ajuntament cap allà la 01:30,...

Però per anar fent boca, sobre les 23.30, teniu des de l’Ajuntament el Desvetllament bellugós. La Família Robafaves (la família de gegants de la ciutat) baixarà i pujarà la Riera acompanyada de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. I coneixereu l'himne oficial de les festes (prepareu els genolls i repasseu els números fins al 15, sí, sí, ja se que serè sembla fàcil,...). Després a les 24.00 h a la Plaça de Santa Anna tenim convidada de la Família Robafaves en un concert i ball amb Dúmbala Canalla.

I a partir de la 01:30 entrem en matèria. Comença des de l’Ajuntament l'Escapada a negra nit. Correfoc amb la Momerota, el Drac i les Diablesses de Mataró, el Moll Fer de Mollet del Vallès, els Diables i Bruixes del Riberal, els Diables de l’Onyar, els Diables Xàldiga de Manresa, els Ducs de Foc de Torroella de Montgrí, els Diables de les Corts i el Ca Cerber Bretolàs. Un correfoc amb cara i ulls. Aprofitem ara, que potser d'aquí a res, ja no en podem gaudir més. Que pot ser per la normativa europea s'acaben prohibint,... I una recomanació especial, quan el correfoc prengui la recta final, aneu agafant lloc darrera la plaça de l'ajuntament, o no podreu gaudir de la pluja de foc que posarà el punt i final d'aquest acte. Però no de la nit.

Tot seguit hi ha la Pujada tabalada. La sonoritat dels tabals de les comparses mataronines mantindrà les pulsacions dels qui passen del foc a l’aigua, des de l’Ajuntament fins al Parc Central. Amb els Tabalers del Drac, els Tabalers de la Momerota i els Tabalers do Maresme.

I perquè anirem cap al parce central? Ho heu llegit bé, perquè després d'estar passant calor pel foc i la suor d'anar protegit de cap a peus, el que ve de gust és refrescar-se. I el que ve de gust és música i ball després d’una nit boja, regada amb aigua. Els millors temes d’ara i els que ho han esdevingut amb el pas del temps marcaran el ritme fins que la nit s’acabi. Es tracta de la Ruixada. Amb la qual podreu veure sortir el sol mentre us remolleu al ritme de música i d'aigua.

I mentre esteu tremolant de fred de retirada, pregunteu-vos si no és una de les millors nits que heu gaudit en una festa major,...

Per A2b.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada