dimecres, 7 de juliol del 2010

LLIBRES: "Notícia de Catalunya "

Per Àlex Gomez

L’estiu és l’època de l’any que llegim amb més intensitat. Podem trobar mil excuses per fer-ho: durant les vacances, durant les tardes caloroses i humides buscant algun racó fresc, sota l’ombra del parasol a la platja... Si a més de tenir més temps per dedicar-nos a la lectura hi sumem el que està passant al nostre país: la crisis identitària, els referèndums d’autodeterminació, la recent sentencia de l’Estatut... Aquest cúmul de circumstàncies fan que sigui un bon moment per apropar-nos a la història del nostre país. Per això, avui m’he decantant per Notícia de Catalunya de Jaume Vicenç Vives.


Per aquells qui no el conegueu, i aquest nom només us soni com el que porta una editorial de llibres escolars, us diré que Vives ha estat un dels historiadors moderns més destacats i de referència a Catalunya i España. Ell va ser l’encarregat de posar al dia la història d’España, de modernitzar-la i dotar-la de les eines per fer-la més interessant i pedagògica. Vives defensava la importància de la història per a les persones , ja que a través d’ella en podiem treure conclusions que es podien aplicar pel present i el futur i no repetir errors o millorar l’experiència viscuda. Sense serpentejar en el personatge, també aprofito per informar-vos que aquest anys es commemoren els 50 anys de la seva mort. Ara bé, el motiu perquè avui us recomano Notícia de Catalunya és pel seu interès, perquè va ser un llibre pioner on Vives posava de manifest la identitat i la història de Catalunya. En aquest sentit i prenent com a punt de partida la història, Vives va traçar un llibre magistral, dividit en tres parts: Els elements, les il·lusions i les dificultats. A partir d’aquests tres punts desgrana les característiques del nostre poble com el treball, el pactisme, la presència de l’església, el seny i la rauxa, les contradiccions... O sigui que ens trobem davant d’un llibre interessant i a la vegada distret, de lectura ràpida, ja que com podreu concretar no es fa farregós ni pesat. Està escrit amb una prosa senzilla, clara i concisa.

Pels qui ja l’heu llegit és l’excusa perfecte per tornar-ho a fer i pels qui no el coneixieus us el recomano d’allò més. Disfruteu-lo.

Notícia de Catalunya

autor: Jaume Vicenç Vives
Es pot trobar a tota la xarxa de biblioteques de la Diputació.

Per Àlex Gomez-Font.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada