dijous, 14 d’octubre del 2010

LLIBRES: “Mil sols esplèndids”, una novel·la de Khaled Hosseini

“Mil sols esplèndids” és una novel·la de Khaled Hosseini, més conegut per “El Caçador d’estels”, una altra de les seves obres. El llibre, avalat per un èxit internacional, s’ha convertit amb els pas del temps i la suma de lectors, en un clàssic dels nostres temps. L’excepcional història d’una amistat i d’un amor indestructible durant tres dècades a l’Afganistan ha captivat a persones de tot el món.

La novel·la es divideix en quatre parts. Les dues primeres serveixen per presentar al lector, per separat, les protagonistes: la Mariam (una nena bastarda) i la Laila (una nena feliç). La tercera i la quarta narren la història que comparteixen les dues dones, que comparteixen un país, l’Afganistan, un marit, en Rasheed, casa i fills. I de fons, la invasió soviètica, la guerra, els talibans, l’arribada dels americans i la lluita particular de les dues dones per arribar a la felicitat, intentant sobreviure dia rere dia.

Filla il·legítima d’un home de negocis, Mariam creix al costat de la seva mare en una humil casa a les afores d’Herat fins que el seu pare l’obliga a casar-se amb Rasheed, un sabater esquerp 30 anys més gran que ella. Dues dècades més tard, Rasheed troba pels carrers de Kabul la Laila, una noia de 15 anys sense llar. Quan l’home li ofereix anar a viure amb ell, entre les dones s’estableix una relació molt forta, gairebé com de mare i filla. La necessitat de fer front a les dures circumstàncies, tant la de portes enfora com la que viuen a casa, amb el terrible tracte que els dóna Rasheed, les dues protagonistes aniran creant un vincle especial entre elles.

És precisament la relació que s’estableix entre les protagonistes i la seva fortalesa el que més enganxa al lector. Es tracta d’una història colpidora que, tot i el dramatisme de les vivències de les dues dones, està escrita amb senzillesa. El relat està molt ben connectat –sobretot tenint en compte les quatre parts del llibre–, és amè de llegir i, fins i tot, compta amb alguns passatges amb un caire poètic.
“Mils sols esplèndids” és un llibre que, indubtablement, convida a la reflexió sobre la situació que, avui en dia, viuen les dones en molts països.

Podeu trobar “Mil sols esplèndids” a algunes de les biblioteques de la xarxa de la Diputació de Barcelona. Podeu consultar-ne la disponibilitat a:
http://sinera.diba.cat/search*cat/?searchtype=t&searcharg=mil+sols+espl%C3%A8ndids&searchscope=171&submit=Cercar

Per Marta Fabian.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada