dijous, 14 d’octubre del 2010

MÚSICA "GUINCHO EL PROFETA"

Era una nit d’octubre de 2007 i plovia sobre Barcelona. Però tot i així, unes 15.000 persones van ballar frenèticament al ritme dels The Pinker Tones, que començaven a ser coneguts aquí després d’haver triomfat a llocs tant llunyans com Rússia i el Japó. Una cosa semblant passarà aquest any a les festes de la Mercè amb El Guincho (www.myspace.com/elguincho ), projecte paral·lel de Pablo Díaz-Reixa, canari afincat a Barcelona i bateria de la banda de fusió Coconot. No és que el Guincho sigui un total desconegut a Barcelona, però és evident que la seva notorietat està molt per sota d’altres propostes d’aquí que, en canvi, no tenen tant prestigi internacional. I és que el seu primer disc, Alegranza!, va obtenir un 8,3 sobre 10 a www.pitchforkmedia.com, la bíblia digital de l’indie (http://pitchfork.com/reviews/albums/11200-alegranza ) i l’EP previ al seu retorn, Piratas de Sudamérica I, un notori 7,7 (http://pitchfork.com/reviews/albums/14364-piratas-de-sudamerica-vol-1 ). Ara ens presenta Pop Negro, el seu segon llarga durada, on sembla decidit a reinventar-se del tot.

Alegranza! era un disc eclèctic on Díaz-Reixa combinava totes les variants imaginables del que ara es diu tropicalisme i ho mesclava amb elements electrònics per elaborar un còctel d’ambients psicodèlics. No en va, pitchfork el comparava amb Panda Bear o els mateixos Animal Collective. Sense abandonar la dèria per la creació d’atmosferes, el Guincho ha tirat més de pop per al seu segon treball. I més concretament, pop dels vuitanta i els noranta, que l’emparenta en alguns moments amb Radio Futura (“Novias”, “Muerte Midi”, amb una referència clara a “Veneno en la piel” en la lletra) i en d’altres amb el mític “Ritmo de la Noche”, que encara omple les pistes de ball. I tot plegat sense deixar de banda l’electrònica i els loops que, de nou, l’acosten als Animal Collective.

El Guincho actua gratuïtament a les festes de la Mercè d’aquest any. Serà dins el Barcelona Acció Musical (http://www.bcn.cat/bam/2010/grups.htm ), el dijous 23 de setembre a les 00:30 a la plaça dels Àngels. Serà una bona ocasió perquè Díaz-Reixa comenci a ser profeta a la seva terra (d’adopció, en aquest cas...). A més, si entreu a la seva web, (http://www.elguincho.com/ ) us podreu descarregar gratis els dos singles del seu nou disc: “Bombay” i “FM Tan Sexy”. Que us vagi de gust!

Per Xavi Serra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada