dijous, 11 de novembre del 2010

ART "If you lived here still...”, art o activisme?"

La falta de vivenda és el motiu del projecte “If you lived here still...” que Martha Rosler, una referent mundial sobre la vessant més social de l’art, va crear l’any 1989. Es tracta d’una obra que reflexiona sobre la manca d’habitatge a la ciutat de Nova York i que inclou tres exposicions, un llibre, debats, projecció de pel•lícules i lectures de poesia. Precisament, aquesta és una de les característiques de Rosler, combinar diferents mètodes de treball en els seus projectes, com per exemple el documental, les “performances” i la literatura.


Per tal de dur a terme el projecte “If you lived here still...”, l’autora va voler comptar amb la participació de diferents col•lectius relacionats amb la problemàtica, entre els quals destaquen artistes, activistes, advocats, periodistes, arquitectes i persones sense sostre.

L’obra, però, no només és una reflexió entorn la manca d’habitatge, sinó que també és el resultat d’una recerca sobre la relació que s’estableix entre la propietat immobiliària, la cultura i el desenvolupament urbà a la ciutat de Nova York.

“If you lived here still...” va ser qüestionat per semblar més una forma d’activisme polític que no pas art. El cas és que l’obra de Martha Rosler és, des de finals dels anys 60 i fins l’actualitat, una referència que combina la vessant més social de l’art amb el feminisme més crític.

Ara i fins el 30 de gener de 2011, tothom que vulgui, podrà veure part del projecte de Martha Rosler al Palau de la Virreina, concretament a La Virreina Centre de la Imatge. Totes les obres que formen part del projecte “If you lived here still...” formen part de l’arxiu de l’exposició de Martha Rosler. Una interessant proposta que demostra que art i activisme poden anar perfectament units.

Per Marta Fabian.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada