dimecres, 10 de novembre del 2010

LLIBRES "Antologia poètica"

Aprofitant que aquest any s’han complert els 150 anys del naixement de Joan Maragall i que per tota la nostra geografia s’han fet actes en record de la seva persona i obra, crec necessari i interessant acostar-nos a la seva obra. L’obra de Maragall bàsicament està vertebrada en dos grans blocs: per una banda la poesia i per l’altra els articles periodístics que publicava a diferents diaris, entre els que destacava La Vanguardia de El Brusi. En aquest acostament a la seva obra jo m’he decantat per la poesia, ja que pels diferents motius que a continuació explicaré em sembla d’una gran qualitat, accessibilitat i importància. D’entrada, m’he decidit per l’Antologia poètica perquè ens dóna una visió àmplia sobre tota la seva obra poètica. A la vegada, ens dóna l’aventatge d’apropar-nos-hi de la manera que millor ens sembli. Podem començar pel principi, pel final, pel mig, de manera saltada... En qualsevol cas això ja és cosa vostra.


La gràcia de la poesia de Maragall és que és accessible, podríem dir que és el primer poeta en català que es pot llegir i que s’allunya del recargolament i les floritures de la generació anterior, la dels Jocs Florals. Maragall és el primer en parlar-nos de tu a tu, de posar el llenguatge a la nostra alçada, de construir la seva poesia amb la parla que feia servir la gent. I per què dic tot això? Doncs perquè l’aparició de la poesia de Maragall es produeix abans de la normalització lingüística de Pompeu Fabra; quan la llengua catalana parlada era viva, però l’escrita es trobava sense normativitzar, rància, encarcarada, antiquada. Maragall es troba amb aquesta situació, la d’una llengua que, tret del petit cercle dels Jocs Florals i l’excepció de Verdaguer, no té cap presència i està reservada a una minoria.

A la poesia de Maragall hi trobem tota classe de referències a la natura, la família, els sentiments... Tot envoltat d’una senzillesa sofisticada, amb la particularitat de fer poesia amb un llenguatge proper, apedaçant les paraules a partir de la quotidianitat i deixant de banda les figures barroques i els temes elitistes.

autor: Joan Maragall


ed. Selecta

lloc on es troba: Xarxa de biblioteques de la Diputació.

Per Àlex Gómez-Font


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada