dimecres, 10 de novembre del 2010

LLIBRES/COMIC "MAUS"

Ratolins jueus i gats nazis. Porcs polonesos i gossos nord-americans. Aquesta relació de depredadors i eterns enemics és la utilitzada per Art Spiegelman per escriure (i dibuixar) la vida del seu pare durant la persecució jueva a l’Alemanya hitleriana.


Vladek Spiegelman, reencarnat en un ratolí, és el protagonista del còmic. En ell es mescla història i realitat, ja que en una mateixa vinyeta podem endinsar-nos en la tragèdia jueva, alhora que veiem com un vell Vladek atén a les entrevistes pertinents al seu fill, o presenciem baralles amb la seva actual dona, la Nala.

Però no us penseu que perquè siguin personatges dibuixats, siguin menys reals que els explicats en alguna biografia. Maus és la biografia que Art Spiegelman fa del seu pare Vladek, no només del seu relat de supervivència, sinó també dels últims anys de la seva vida. Per tant, tan pot haver-hi moments còmics, com entranyables i desagradables. La història de com en Vladek va conèixer la mare del seu fill, l’Anja, i de com es van haver de separar per la massacre jueva, enganxa, sobretot perquè, encara que sigui lògic (l’Art va néixer anys després), no sabem quan i com es retrobaran.

I, tot i que hi van haver moltes crítiques pel tractament dels jueus (literalment, se’ls hi està dient rates), quan comences a llegir el llibre veuràs que si Spiegelman va escollir aquest animal, bàsicament, era per demostrar la feblesa de les víctimes davant el seu botxí més perillós, el gat.

A més, si ens parem a pensar-ho millor, l’elecció d’ambdós animals és perfecta ja que el gat sempre és qui persegueix al ratolí, no hi ha una reciprocitat en el seu odi. A més, com es pot tractar una traïció com va ser la dels polonesos envers als jueus? Dibuixant-los com a porcs. I, als nord-americans, els quals van arribar (tard) per acabar amb la tragèdia, se’ls dibuixa com els heroics gossos.

Els ratolins són perseguits pels gats, els quals cauen en mans dels gossos.

Personalment, sempre m’ha interessat la història del III Reich i de com un personatge tan insignificant (a primera vista) com Adolf Hitler va poder fer el que va voler amb tot un poble. I Maus, encara que no hi aparegui el dictador, ensenya les banalitats immorals i inhumanes comeses pels alemanys, els quals tindran de per vida la responsabilitat i el sentiment de culpa d’haver estat els assassins de l’Europa moderna.

A la Xarxa de Biblioteques de Barcelona es pot trobar la versió del llibre tant en castellà com en català.

Per Montserrat Puñet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada