dissabte, 5 de febrer del 2011

LLIBRES:  "SABER PERDER"


‘Saber perder’ (Anagrama, 2008) és d’aquelles novel·les que t’enganxen des del començament i fan que et sentis part de la vida dels protagonistes des del minut u i fins que s’acaben les 520 pàgines, que en realitat no haguessis volgut mai que s’acabessin.

Amb una narrativa sense artificis, fàcil de llegir, sense pretencions, David Trueba ens presenta els quatre personatges protagonistes tal com són, sense aparences, sense hipocresia, sense mentides. Amb les seves virtuts i defectes i, sobretot, amb les seves pors i els seus desitjos ocults.

Alguns d’ells fan coses menyspreables, però inspiren tal tendresa al lector, que és capaç d’entendre’ls en tot moment i sentir compassió per ells, i posar-se, en canvi, en contra dels que els jutgen. I és aquí on rau la grandesa i el valor de ‘Saber perder’: l’evolució dels personatges pàgina rere pàgina, com els anem descobrint a poc a poc i ens sedueixen amb totes les seves febleses i grandeses.

Dos dels protagonistes de la tercera novel·la de Trueba són la Sylvia, que fa 16 anys el dia que comença la novel·la, i el seu pare, Lorenzo, que s’acaba de quedar sol després que la seva dona l’hagi abandonat pel seu cap, i que intenta superar també un important fracàs laboral.

Els altres dos protagonistes són Ariel Burano, un jove jugador de futbol que deixa Buenos Aires per fitxar per un important equip espanyol, i l’avi de la Sylvia, Leandro, un professor de piano que veu com se li capgira la vida quan la seva dona es posa malalta.

A mesura que avança la història, les vides dels quatre personatges es van intercalant i entrellaçant entre elles i també amb les d’altres persones que van apareixent i agafant importància.

Trueba descriu a la perfecció els passos que fan avançar la història d’amor entre la Sylvia i l’Ariel, un amor prohibit i, per tant, secret, que tots dos saben que té data de caducitat. També ens fa notar a la pròpia pell la desesperació del Lorenzo, que no troba sentit a la seva vida, i la del Leandro, que s’embolica, sense gairebé ni adonar-se i gastant-se tots els estalvis d’una vida, amb una història de prostitutes que el porta a poc a poc cap a la misèria.

‘Saber perder’ és la tercera novel·la de David Trueba, després de la seva irrupció amb ‘Abierto toda la noche’ (Anagrama, 1995) i ‘Cuatro amigos’ (Anagrama, 1999).

El podeu trobar a diverses biblioteques de la xarxa de la Diputació de Barcelona. Consulteu-ho a: http://sinera.diba.cat/search~S171*cat?/XSaber+perder&searchscope=171&SORT=R/XSaber+perder&searchscope=171&SORT=R&SUBKEY=Saber%20perder/1,3,3,B/frameset&FF=XSaber+perder&searchscope=171&SORT=R&2,2,

Per Núria Vila


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada