dijous, 10 de març del 2011

ART: "ELS CLAUSTRES URBANS, UNA MANERA DE VIURE L'ART EN SILENCI"

De vegades la ciutat ens ofega, ens satura, estem rebent estímuls contínuament, i arriba un moment que el nostre cap necessita descansar. Doncs ben aprop hi ha indrets que a banda d'oferir-nos aquesta pau que tan necessitem, ens omplen l'esperit d'art i riquesa. Estem parlant dels patis interiors d’algunes esglésies i monestirs de la ciutat. Aquest cop ens centrarem en dos d'aquests espais, segurament dos dels més bonics i desconeguts de la ciutat.

A l'Eixample Dret, en ple carrer Aragó, es troba l’Església de la Concepció, d'estil gòtic.

Què hi fa un edifici gòtic fora dels límits de l'antiga ciutat medieval de Barcelona? Doncs pregunta gens menyspreable i d'interessant resposta... Segles enrere, aquest conjunt parroquial va ser l'antic convent de Santa Maria de Jonqueras i estava ubicat prop de la Pl. Urquinaona. Aquest edifici del s. XV va ser traslladat pedra a pedra a la seva actual ubicació al s. XIX, quan es va executar l'expansió de la ciutat seguint el projecte d'Ildefons Cerdà, i així es va salvar de ser enderrocat.

En el seu interior trobareu la joia de la corona, el seu magnífic claustre, de grans dimensions, dues galeries superposades amb columnes estilitzades i bonics arcs apuntats, un estil que recorda el gòtic del Palau de la Generalitat, i un jardí i font a l'interior. Tot plegat, un desert de pau i serenor, quasi sempre buit de gent i a raser dels sorolls dels cotxes.

A l'altra banda de la ciutat, a tocar del bulliciós i multicultural Raval, hi ha el monestir de Sant Pau del Camp, una construcció romànica del s. X que es va construir fora de la protecció de les muralles de la ciutat, d'aquí el seu nom, i sembla que sota l'encàrrec del comte Guifré II, les restes del qual reposen en aquest monestir. El monestir va patir l'atac de l'exèrcit d'Almansor, va fer part del priorat de Sant Cugat del Vallès, del monestir de Montserrat fins que va ser definitivament abandonat amb la llei de la desamortització del s. XIX. Després l'edifici es va fer servir d'escola i fins i tot de caserna militar.

L'església és una única nau de planta de creu grega i te un portaló de pedra meravellós amb representacions tetramòrfiques dels evangelistes d'època visigòtica. Val la pena parar la vista una estona gaudint del conjunt perquè és d'una riquesa artística exquisida, tot l'edifici està decorat amb animals fantàstics i motius vegetals i les façanes tenen arcades d'estil llombard, un fet bastant extraordinari en aquesta geografia.

El claustre construït més tard, al s. XII, és segurament la part del monestir més important, per la seva monumentalitat i la singularitat dels seus arcs, amb influences àrabs, que el fan únic a Europa. Potser el veureu més despullat que l'altre claustre, és tot pedra, bastant auster i li manca el color de la vegetació al seu voltant, però l'espectacle artístic del mateix ben paga la pena, és llum pels esperits artístic inquiets! I tampoc el silenci us mancarà.


Església de la Puríssima Concepció (c. Aragó 299, cantonada amb Roger de Llúria)
Monestir de Sant Pau del Camp (c. Sant Pau, 101. Diumenges visita comentada gratuïta, cal trucar al tel. 606 45 28 06 – Jordi-Xavier)

Per @carmemix (Carme Rodriguez-Torns)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada