dilluns, 25 d’abril del 2011

MÚSICA: "EVA DE ROOVERE"


Si fa un any m’haguéssin preguntat per Bèlgica, hagués definit el país en tres paraules: Unió Europea, Tintín i xocolata. Ni tan sols hagués pogut descriure un lloc turístic emblemàtic, o fer alguna suggerència cultural ni, fins i tot, m’hagués atrevit a parlar de política belga. Però després de viure-hi sis mesos, Bèlgica ha adquirit, com si es tractés una obra d’art, llum, color i textura. Un país petit però ple de rareses que el fan interessant, un lloc que no atrau gaire turistes però deixa atònit quan el trepitges. Delícies de xocolata, més tipus de cervesa que dies de l’any, genis de l’art com Rubens o Magritte... i un buit polític que ja es rècord mundial. El que no hagués imaginat és que la música belga aniria molt més enllà, caminant cap a l’indie, el folk i un pop renovat. Veus exiquisides que canten en flamenc, la llengua de Flandes, a cavall entre l’alemany i l’anglès, gairebé indesxifrable, però d’una sonoritat tan llaminera com la mateixa xocolata.

Dag en nacht en wij daartussen, jouw kussen zacht op mijn natte-dromen-wang bang van komen en jouw gaan… Dia i nit, entre nosaltres, als meus somnis tristos, tinc por de l’anar I venir. Així canta Eva de Roovere, cantautora flamenca i intimista que ha injectat aire fresc al panorama musical belga. Formada en Belles Arts, va començar la seva carrera musical tocant el clarinet al Jazz Studio d’Antwerp, la ciutat més important de Bèlgica després de Brusel·les, coneguda per ser cau de la innovació artística i musical. Durant els anys 90 va treballar amb artistes importants com Frank van der Linde, Tom Van Laere, Luka Bloom i Colette Notenboom; fins aconseguir crear la seva pròpia banda l’any 2009. El 8 d’Agost va guanyar el Summer Hit de Radio2 amb la cançó Zoals in dat ene liedje (Com en aquella cançó) i el dia 20 va cantar un duet amb Snow Patrol al Festival Pukkelpop, fets que li van portar un èxit merescut. Des de llavors ha publicat dos àlbums, Over en Weer (Una i altra vegada) i De Jager (El caçador) i ha col·laborat amb Diggy Dex en algunes peces.

De melodies treballades, diàlegs infinits entre l’Eva i la guitarra acústica, el saxo, el piano i la percussió més inversemblant. Hits com Fantastig Toch, Orpheus o Zomer in Brussel donen a conèixer l’Eva de Roovere més tendra i espontània, amb cançons que conviden a obrir els ulls al món. Laten we samen dingen doen zingen, van liedjes die niet bestaan, cantarem cançons de coses que no existeixen... perfectes per un capvespre càlid a Brusel·les o on més ens vingui de gust. Ik laat m’n zorgen los tot morgen want vandaag was veel te mooi... een zomerdag, deixem les preocupacions per demà, que l’avui és massa bonic... és un dia d’estiu.

Després de meravellar el públic belga i holandès, Eva de Roovere va presentar el 22 d’Abril el seu tercer CD, anomenat Mijn Huis (Casa meva). El single ja es pot escoltar a la seva pàgin web, i si voleu degustar els antics hits només cal buscar Eva de Roovere a Spotify. Us recomano els vídeos de Youtube, perquè el directe és igual o millor que les mateixes cançons. Per últim Op een hoopje i Mijn Ogen Toe, cançons menys conegudes però igual de delicioses.

Per Liss Roura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada