diumenge, 1 de maig del 2011

ART: "ESCULTURES, MÀSCARES I TÒTEMS ASTEQUES A BARCELONA"


Tots es van quedar quiets sobre la terra; després van decidir morir per donar vida al Sol i la Lluna. Va ser l’Aire el que va matar-los i, a continuació, el Vent va començar a bufar i moure primer el Sol i després la Lluna. És per això que durant el dia surt el Sol i la Lluna ho fa a la nit.
Fragment de la llegenda de la creació del Sol i la Lluna a Teotihuacan.

La ciutat de Teotihuacan és un dels tresors de la UNESCO, bressol de la cultura asteca, llar de misteris i deïtats. Va ser declarada patrimoni de la Humanitat l’any 1987 i quatre dels monuments més importants de Centre Amèrica: la Piràmide del Sol, la Piràmide de la Lluna, el palau del Jaguar de Xalla i el temple de Quetzalcóalt.

No ens caldrà creuar l’Atlàntic per gaudir de les meravelles arqueològiques de Teotihuacan perquè el Caixa Fòrum de Barcelona acull fins el 19 de Juny l’exposició “Teotihuacan: ciutat dels Déus”. Més de 400 obres que daten dels segles II i VII dC arriben directament des de Mèxic per explicar, amb poques paraules, la cultura asteca, el seu culte religiós, la vida política i el seu gust per l’art i l’arquitectura. Teotihuacan significa en llengua nàhuatl “el lloc dels déus” i va liderar durant vuit segles la vida cultural i religiosa dels asteques, convertint-se en la ciutat més gran construïda al continent americà abans de l’arribada dels europeus.

Teotihuacan era el ventre dels déus i es creu que la majoria de pobles de l’actual Mèxic descendeixen dels seus pobladors. Les peces més valuoses del seu llegat arriben a Barcelona per explicar-nos qui eren els desconeguts que després van ser colonitzats, com era la vida de palau i la de la ciutat. Descobreix que el culte al cos no només era cosa dels grecs i els romans, sinó que els asteques ja utilitzaven joies amb pedres precioses i pigments decoratius, feien talles en pedra i fusta i treballaven la ceràmica. Petxines i ossos s’utilitzaven per l’elaboració d’armament, mentre que grans tòtems de fusta i màscares de mil formes i colors guarnien els habitants de Teotihuacan durant els rituals religiosos.

La civilització de Teotihuacan ha estat objectiu d’investigacions arqueològiques per descobrir la seva riquesa però també per esbrinar els motius de la seva desaparició. Encara avui hi ha molts interrogants per resoldre, però ja no podem dir que Colom va descobrir Amèrica, perquè aquella Amèrica que va descobrir ja estava descoberta i poblada per civilitzacions poderoses, organitzades al voltant del culte a la natura i la perpetuació dels seus valors.

Lloc: Caixa Fòrum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8)

Més informació: http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforumbarcelona/teotihuacan_es.html

I si no pots anar-hi fes la Visita Virtual!
http://multimedia.lacaixa.es/lacaixa/ondemand/obrasocial/interactivo/teotihuacan/es/visita2.htm

Wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Teotihuacan

Per Liss Roura


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada