dimecres, 4 de maig del 2011

LLIBRES: "CONTRA EL VENT DEL NORD"

“Contra el vent del nord” és un llibre que passa de pressa, s’engoleix tan ràpid com un granissat ben fresc una tarda d’agost. Daniel Glattauer presenta la història de dues persones que topen per atzar en el món virtual, a causa d’un error en escriure l’adreça de correu electrònic. Relatat exclusivament a través de l’intercanvi constant d’emails, el llibre narra les batalles verbals entre dos complets desconeguts. Ofereix al lector certa rapidesa mental, i transmet les ganes implícites dels protagonistes d’escapar de la seva quotidianitat amorosa; un matrimoni per una banda, una ruptura per l’altra.


El llibre no és cap obra mestra de prosa literata i significats ocults entre les línies. Com a llibre, compleix la senzilla funció d’entretenir el lector, sense cap més pretensió que aquesta i, potser, la de fer-nos reflexionar. Fer-nos pensar una estona sobre les persones que s’amaguen rere paraules en negre escrites en una pantalla d’ordinador. D’aquesta manera, a mesura que l’una coneix l’altre, i mentre decideixen seguir parlant o veure’s d’una vegada per totes, els dubtes dels dos protagonistes es converteixen en els nostres propis dubtes, i les seves incerteses també són les nostres.

Tot això té lloc en una societat cada vegada més electrònica i més enxarxada, on les amistats del món virtual poden esdevenir tan importants com les quotidianes i les tradicionals. “Desvirtualitzar” o no “desvirtualitzar”? Trobar-te amb aquest desconegut a qui només reconeixeries per la seva forma d’escriure, o desconfiar de qui es troba a l’altra banda de la pantalla?

“Contra el vent del nord” planteja els conflictes de les xarxes socials i els duu més enllà, introduint-hi aquesta història d’amor que tan sols pot acabar de dues maneres: amb una trobada en un cafè o prement la tecla d’esborrar i eliminant l’adreça de l’altra persona per sempre.

El vertader desenllaç, però – i per què enganyar-nos – es troba en una segona part, “Cada set onades”, que segueix el mateix model àgil d’escriptura. Aquest segon volum, malgrat resultar a estones un pèl repetitiu, esdevé imprescindible per esbrinar què s’imposa a què, si la vida real i tangible o la promesa d’un nou futur a mans d’un amant ja mig “desvirtualitzat”.

Els dos llibres es poden trobar a les biblioteques municipals en català, castellà o alemany, l’idioma original. http://sinera.diba.cat/

Per Lourdes Gasol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada