dimecres, 29 de juny del 2011

LLIBRES: "HISTÒRIES DE LA PATAGÒNIA"

La Patagònia ha acollit al llarg de la seva història pioners, aventurers, mariners, científics, bandits, grangers, bòers, nazis i altres criminals. També, sobre tot, grans escriptors. Alguns d'ells van arribar-hi a temps de testimoniar per a futures generacions els costums i formes de vida dels seus habitants originaris, els yámanas, onas, haush i tehuelches, que no van sobreviure a l'aparició de l'home blanc i han desaparegut. El llibre que em va acompanyar quan vaig viatjar-hi, el passat mes d'abril, va ser 'En el último confín de la tierra: una juventud entre los indios fueguinos', de Lucas E. Bridges (1874-1949), una extensa autobiografia dels anys de joventut de l'autor, fill del primer missioner anglicà que va establir-se a Terra del Foc, Thomas Bridge. Aquesta família va fundar les 'estancias' (granges, hisendes) Harberton i Viamonte, a uns 90 quilòmetres aproximadament d'Ushuaia, a Argentina. Entretingut, ben escrit i millor documentat, les seves paraules, però, produeixen en el lector sensacions contradictòries: Bridges és capaç de transmetre el seu amor i respecte per uns indis que no van poder adaptar-se a l'activitat dels nouvinguts, entre els quals, el mateix autor.


El xilè Francisco Coloane (1910-2002) va iniciar la seva activitat literària durant els anys 40, després d'haver estat ell mateix caçador, mariner i domador de cavalls, entre altres professions. Ens va regalar tres llibres de contes esplèndids, reunits en un únic exemplar per l'editorial Alfaguara, així com diverses novel·les: El último grumete de la Baquedano, Los conquistadores de la Antártida o Rastro del guanaco blanco. Molt recomanables.

I finalment, us voldria parlar de 'En la Patagonia', de l'anglès Bruce Chatwin (1940-1989), novel·lista i un dels clàssics de la literatura de viatges. Potser no aconsegueix captar la bellesa dels paratges patagònics, però sí ens ofereix un resum de les millors aventures: parla de l'expedició de Fitz-Roy i Darwin en el vaixell Beagle i de les desventures de l'indi Jimmy Button, de les andances de dos bandits cèlebres com Butch Cassidy i Sundance Kid (o hauria de dir Bob Evans i Willie Wilson? -quines ganes de recuperar la peli 'Dos hombres y un destino'-). Gràcies a ell vaig descobrir la presència de boers, i vaig reviure l'afusellament per part de l'exèrcit argentí, l'any 1921, de peons i esquiladors de la llana de la província de Santa Cruz que protestaven per les pèssimes condicions laborals. L'escriptor Osvaldo Bayer en va parlar, i molt bé, a 'La Patagonia rebelde', però malauradament no està en el catàleg, en general magnífic, de les nostres biblioteques.

Els tres llibres els podeu trobar a www.diba.cat/biblioteques

Per Mònica Cabestany


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada