divendres, 9 d’abril del 2010

RECOMANACIÓ LLIBRES: "“Colapso. Por qué unas sociedades perduran y otras desaparecen”

per Iban Garcia

Què tenen en comú la desaparició d’una civilització urbana com la maia i la dels indis Anasazi (als actuals EUA)?. Per què el els víkings de Groenlàndia van desaparèixer després de 400 anys de colonització, mentre que els inuit, en el mateix entorn, sobreviuen fins avui? Per quin motiu els habitants de l’illa de Pasqua van deforestar el territori fins a acabar amb una societat complexa mentre que els shogun japonesos van emprendre polítiques de protecció ambiental a temps de salvar el país i convertir-lo en un dels de major índex de massa forestal?
En un moment històric en que la memòria en general (i la històrica en particular) cotitza a la baixa, l’empeny de Jared Diamond és d’allò més encertat: analitzar mitjançant el mètode científic els esdeveniments del passat per extraure’n coneixement útil i aplicable a la societat actual.

Aquesta tasca li va valer el premi Pulitzer el 1998 per “Armas, gérmenes y acero” (Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies) un assaig on estudiava els mecanismes que porten a unes societats a conquerir, explotar i eliminar-ne d’altres, i on proposava una explicació al predomini històric de la cultura europea.

A “Colapso” enfoca el problema des de la perspectiva oposada: què porta a societats aparentment fortes econòmica, cultural i militarment a esfondrar-se sobtadament i desaparèixer de la història.

Jared Diamond és un científic curiós (en les dues accepcions del terme). Professor de geografia a la Universitat de Califòrnia, barreja amb precisió de barman conceptes procedents de la biologia, l’ecologia, l’antropologia, la història, l’arqueologia, la sociologia i l’economia per traçar un quadre comparatiu de l’evolució de diverses societats en diferents moments històrics que no van poder o saber fer front als reptes per a la supervivència i d’altres que, enfrontades a problemes similars, van prendre decisions que els van garantir la continuïtat.

Diamond demostra que el detonant del col.lapse ha estat sempre la combinació de vuit factors diferents però directament relacionats amb els desequilibris causats per la mala gestió dels recursos naturals.

La llista d’aquests factors sona inquietantment familiar a qualsevol lector del diari d’avui: deforestació destrucció de l’hàbitat, problemes del sòl (erosió, salinització, etc), conflictes derivats de l’ús de l’aigua, caça i la pesca excessives, introducció irresponsable de noves espècies, creixement de la població humana i augment de l’impacte per càpita de les persones sobre l’entorn (més consum energètic, més producció de residus).

Aquestes causes són constants independentment del moment històric, de la ubicació geogràfica i de la grandària de cada civilització afectada. És la nostra societat industrial,doncs, susceptible de patir un col.lapse similar al d’altres civilitzacions consolidades del passat?

Per respondre a aquesta pregunta en la segona part del llibre Diamond analitza exemples de l’evolució de diferents societats actuals.

Les diferències en el desenvolupament econòmic, polític i la protecció de medi ambient de dos països que comparteixen la mateixa illa: Haití i la República Dominicana; el “malson malthusià” que està en la base del genocidi a Ruanda; la degradació del sòl a causa de la mineria que és la base econòmica d’Austràlia; o els desequilibris del model d’industrialització de la Xina són casos en els que avui operen el mateixos factors que van determinar la desaparició o supervivència de societats antigues.

El diagnòstic de l’autor és clar: el col.lapse pot ser inevitable si no es prenen mesures econòmiques i polítiques que permetin reconduir la situació cap a un punt d’equilibri sostenible.

Catastrofisme d’un estudiós amb ínfules de profeta iconoclasta? Només a títol d’exemple: el passat 23 de març el diari El País publicava una noticia que apunta a la vinculació entre deteriorament mediambiental i inestabilitat sociopolítica:

De los desastres naturales y la escasez de agua y alimentos a los autoritarismos. Las consecuencias del calentamiento global trascienden los nocivos efectos sobre el medio ambiente y apuntan contra la estabilidad de los sistemas políticos y la seguridad humana. "El cambio climático provocará el profundo empobrecimiento de muchas zonas y fomentará la aparición de Estados fallidos y regímenes autoritarios", considera Antonio Marquina, coautor y editor de Global Warming and Climate Change.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/cambio/climatico/fomentara/Estados/fallidos/regimenes/autoritarios/elpepusoc/20100323elpepusoc_4/Tes
“Colapso” és, doncs, una seriosa advertència fonamentada amb rigor i dades, d’especial actualitat en un moment en el que la paraula “crisi” (econòmica, energètica, mediambiental) ha passat a formar part del vocabulari popular quotidià.

I és també un toc d’atenció a la necessitat d’adoptar mesures urgents: la història demostra que el col.lapse d’una gran civilització no és un procés lent que permeti detectar la decadència i posar-hi remei: les caigudes acostumen a produir-se bruscament un cop una societat ha assolit el seu cènit.

Però Jared Diamond, més que un pessimista és un “optimista informat”: el seu estudi conclou que la clau de la superviència d’una societat està en prendre les decisions adequades per adaptar-se al imperatius del medi natural, saber desprendre’s a temps de valors que formen part de la identitat d’una societat però que ja no són útils en el nou entorn i evitar la trampa de les conductes racionals inadequades: les que es produeixen pels conflictes d’interessos. Més fàcil d’escriure que de dur a terme...

Disponible a les biblioteques de:
BARCELONA
Sagrada Família (Eixample)
Sofia Barat (Eixample)
Jaume Fuster (Gràcia)
Vila de Gràcia (Gràcia)
Mercè Rodoreda (Horta-Guinardó)
Can Mariner (Horta-Guinardó)
Miquel Llongueras (Les Corts)

ARENYS DE MAR
Pare Fidel Fita

BADALONA
Can Casacuberta

BARBERÀ DEL VALLÈS
Esteve Paluzie

Descàrrega en e-book

http://descarga-gratis-libros.blogspot.com/2010/01/colapso-colapso-jared-diamond.html
http://www.vagos.es/showthread.php?t=694936
“Colapso. Por qué unas sociedades perduran y otras desaparecen"
Jared Diamond
Ed. Debate. 2006. 747 pàgines
(També en edició de butxaca)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada