dimecres, 19 de maig de 2010

LLIBRES:"“ASSAIG SOBRE LA CEGUESA” ”

Per Marta Fabián

Assaig sobre la ceguesa és una de les novel·les més conegudes de l’escriptor portuguès José Saramago, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, que va ser publicada l’any 1995. Aquesta obra explica com una estranya epidèmia de ceguesa afecta a tot un país. L’origen del caos és un pobre home que espera al seu cotxe mentre el semàfor es posa verd quan, de sobte, es queda cec. És a partir d’aquest moment quan l’epidèmia comença a estendre’s entre la població fins que tots els carrers de totes les poblacions del país s’omplen de cecs que són víctimes d’aquest inexplicable fet, que consisteix en una estranya ceguesa blanca. Com l’autor diu en la novel·la “com un mar de llet”. A mesura que augmenta el nombre de persones afectades s’incrementa també la por i el caos en el país, ja que es posen de manifest els instints més lamentables dels éssers humans.


Aquesta novel·la de caràcter apocalíptic i una mica catastrofista vol ser una metàfora de la societat actual, marcada per l’egoïsme, l’incivisme, el caos i la corrupció. El més curiós de la novel·la és que, al llarg de les gairebé 500 pàgines, l’autor mai identifica els personatges amb un nom. Només la descripció que en fa, molt exhaustiva, permet identificar-los. A més, l’autor utilitza llargs paràgrafs, molts verbs, pocs adjectius i no fa servir el punt i seguit, sinó que utilitza una coma i escriu la paraula següent en majúscules. També és curiós el fet que alterna passatges en tercera persona amb llargs monòlegs d’alguns personatges, tot i que sovint és difícil saber si estan parlant o només es tracta de pensaments. Tot i això, Saramago fa d’aquesta novel·la una obra molt àgil, fàcil de llegir i que atrau des de la primera pàgina. Potser per això, l’any 2008 es va estrenar la pel·lícula A cegues, dirigida per Fernando Meirelles i protagonitzada per Julianne Moore, que va ser nominada a la Palma d’Or del Festival de Cannes.

Assaig sobre la ceguesa és sense dubte una novel·la que convida a la reflexió sobre el comportament de l’ésser humà i les seves reaccions davant de situacions adverses.

Per Marta Fabián.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada