divendres, 16 de juliol del 2010

MÚSICA: "EL FUTUR ÉS ALS NÚVOLS?"

Per Cesc Valls

“Internet és la fi de la indústria discogràfica”. “La pirateria és la fi de la música”. “Amb Internet els músics ja no es podran guanyar la vida”... Són uns pesats. La revolució d'Spotify i tot el que ho envolta està suposant un canvi radical de paradigma en el món de la indústria musical i discogràfica. Qui ho negui és cec, sord, totes dues coses o amaga alguna cosa. Però ni és la fi de la música ni suposa que ja ningú s'hi pugui guanyar la vida mai més. Excepte els socis de l'SGAE, és clar...


Apareguda la pirateria, ara fa uns anys, hi ha qui comença a estar segur que escoltar la música gratuïtament a la xarxa és autènticament el futur i la solució (si és que en fa falta cap...). El desenvolupament del cloud computing, el núvol, és la força motriu d'empreses com Google. Tot a la xarxa. Tot penjat a Internet. I en aquest escenari van aparèixer Jamendo, Spotify, etc. Les botigues de discs es van reduint o tancant (heu passat per algun Fnac, últimament?). Les previsions parlen d'un escenari de futur en què la major part d'ingressos per la venda de música vindrà de les botigues de format digital, tipus iTunes, que proliferen. Per exemple, la gent d'Ubuntu (sistema operatiu Linux) ha creat la botiga on-line Ubuntu One. I no s'ha d'oblidar que Spotify ofereix subscripció de pagament i compra de cançons també a 0.99 euros. El format físic, el disc en cd, es va reconvertint en article de luxe o de col•leccionista: boxsets, concerts en blue ray, llibres-discs i marxandatge en general. I sí, personalment crec que la revitalització de les vendes de vinil dels últims dos o tres anys va en aquesta línia.

Davant d'això, qui pretén competir amb Spotify? Quins moviments confirmen que això és així? Doncs operacions i noticies molt significatives s'han anat produint els últims mesos. Per exemple, multitud de blogs i webs que segueixen l'actualitat d'Apple s'han fet ressò de certes passes que han fet els de Cupertino. Segons sembla, gent de la indústria discogràfica nord-americana ha explicat que els de a poma els han contactat per parlar d'un servei de música en streaming a la web. L'iPod Touch, l'iPhone i l'iPad tenen connexió a Internet. I sembla que la idea és pujar l'iTunes al núvol.

D'altra banda alguns dels creadors d'Spotify i Kazaa que van marxar tenen un nou projecte entre mans que combina Spotify i Last.fm. És Rdio. Ja té web, tot i que encara no està obert. I està clar que busca el seu tallet del pastís.

El futur és als núvols?

http://www.applesfera.com/apple/apple-negocia-con-la-industria-musical-un-servicio-gratuito-de-streaming

http://www.rdio.com/


Per Cesc Valls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada